Home News Koenig & Bauer: Náročný polrok, ale s výhľadom do budúcnosti

Koenig & Bauer: Náročný polrok, ale s výhľadom do budúcnosti

79
0
KBA financne vysledky prveho polroka 2024

Nemecká tlačiarenská spoločnosť Koenig & Bauer zverejnila výsledky za prvý polrok 2024, ktoré odrážajú náročné trhové podmienky. Napriek tomu spoločnosť potvrdila svoj celoročný cieľ výnosov.

Znížené tržby, ale rast objednávok

Tržby spoločnosti klesli o 10,8 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, najmä v dôsledku slabého dopytu po hárkových tlačiarenských strojoch. Napriek tomu sa príjem objednávok zvýšil o 16 %, čo naznačuje potenciál pre budúci rast.

Zameranie na náklady a inovácie

Koenig & Bauer - Dr. Stephen Kimmich - financny riaditel

Pre zlepšenie ziskovosti spustila spoločnosť program „Spotlight“, zameraný na optimalizáciu nákladov a investície do nových technológií. Program zahŕňa opatrenia na zvýšenie výnosov v ziskových oblastiach a opatrenia na reštrukturalizáciu v nerentabilných oblastiach reflektujúc tak aj zistenia z tohtoročného veľtrhu Drupa.

Finančný riaditeľ a generálny riaditeľ špeciálneho segmentu, Dr Stephen Kimmich, komentuje: „Sledujeme jasný plán, ako dostať posilnenú spoločnosť z ťažkej trhovej fázy. Budúcnosťou Koenig & Bauer musí byť vyššia ziskovosť,“

Koenig & Bauer - segment Special - tlac na flase
Zdroj: KBA – segment Special – tlač na fľaše

Partnerstvo pre budúcnosť

Koenig & Bauer uzavrelo partnerstvo s Volkswagen PowerCo na vývoji časti technológie pre výrobu batérií so svojím suchým lakovaním bez použitia rozpúšťadiel. Toto partnerstvo predstavuje významný krok pre spoločnosť v oblasti udržateľnosti a diverzifikácie.

Výhľad do budúcnosti

Napriek výzvam, ktorým spoločnosť čelí, vedenie Koenig & Bauer verí v silnú druhú polovicu roka a očakáva dosiahnutie cieľov pre celý rok. Kľúčovým faktorom bude úspech programu „Spotlight“ a pokračujúce investície do inovácií.

Koenig & Bauer AG potvrdzuje, že jej prevádzkové zisky sa v roku 2024 dostanú na dolnú hranicu prognózovaného rozpätia 25 – 40 miliónov EUR a že napriek súčasnej náročnej situácii na trhu dosiahne svoj cieľ výnosov vo výške približne 1,3 miliardy EUR.
Po nákladoch 30 – 45 miliónov eur očakávaných z programu zamerania „Spotlight“ a neprevádzkových mimoriadnych výdavkoch vo výške približne 10 miliónov eur, (najmä náklady na veľtrh drupa), bude EBIT skupiny v rozmedzí -15 až -30 miliónov eur. Segmenty Special a Digital & Webfed by mali výrazne prispieť k EBIT aj výnosom. Očakáva sa silný druhý polrok 2024, pokiaľ ide o výnosy a zisky ako základ pre dosiahnutie celoročného prevádzkového zisku.

Koenig & Bauer - vystava Drupa 2024
Zdroj: KBA – výstava Drupa 2024

Zhrnutie:

Koenig & Bauer sa v prvom polroku 2024 vyrovnával s náročnými trhovými podmienkami. Napriek tomu spoločnosť podniká kroky na zlepšenie svojej ziskovosti a diverzifikáciu svojho podnikania. S novým programom „Spotlight“ a partnerstvom s Volkswagen PowerCo má Koenig & Bauer ambiciózne plány pre budúcnosť. Podrobná finančná správa za 1. polrok 2024 je k dispozícii tu.

Koenig & Bauer